Farma Kolby

Poznejte ten rozdíl

V srdci jižní Moravy, na louce pod národní přírodní památkou Pouzdřanská step, stojí moderní mobilní kurníky. V každém z nich žijí dvě tisícovky slepic, které se za příznivého počasí pasou na trávě. K tomu jsou dokrmovány speciální směsí určenou pro nosnice chované ve volném výběhu. Na kvalitě vajec je tato péče poznat. Ochutnejte vejce z Kolby a poznejte ten rozdíl.

Jak se žije v mobilním kurníku

Moderní kurník jednadvacátého století je elektrifikovaný, udržuje stálou teplotu a vzduch v něm cirkuluje. Ve správný čas se automaticky otevře a slepice se vydají na pastvu, tak jako to dělaly stovky a tisíce let před tím. Když už jim začne tráva na louce docházet, připojí farmář jednoduše kurník za traktor a odveze ho o kousek dál.

Tady vládne klid a spokojenost

I když má kurník kapacitu až 2 000 slepic, každá z nich má pro sebe větší životní prostor než slepice označované jako podestýlkové. Proto si neškubou peří ani si navzájem neubližují.

Naše slepičky

Všechny slepice jsou plemene Lohmann Brown nebo Bowans Brown, snášejí tedy vejce hnědé barvy. Kuřátka jsou odchovávána ve stejném typu technologie, aby pro ně byl přechod do nového prostředí plynulý. V kleci tedy za svého života nestráví ani minutu! Do mobilního kurníku se stěhují ve věku 18 týdnů.

Slepice potřebují hrabat

Chvíle strávené na pastvě jsou pro pohodu slepic mimořádně důležité. Řadí se totiž mezi hrabavou drůbež a hrabání v půdě patří mezi jejich základní potřeby stejně jako třeba potrava nebo spánek.

Důstojné stáří

Slepice stráví na farmě průměrně 56 týdnů. Pak již nejsou vhodné pro tento styl chovu, a tak se jich ujmou drobní chovatelé, kteří je nechají dožít na svém dvorku a radují se z domácích vajíček.

Vejce Kolby

I když se slepice pohybují celý den volně po pastvě, tvoří základ jejich jídelníčku krmná suchá směs, která obsahuje nejen pšenici, ale i dražší kukuřici a všechny nezbytné vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Díky tomu získávají všechny potřebné živiny pro svůj vývoj i správnou tvorbu vajec.

Kvalitu certifikát nezaručí

Vejce Kolby nemají certifikát bio, jsou ale stejně kvalitní. Jak se to pozná? Kvalitní vejce od zdravě krmené nosnice poznáte podle skořápky. Je tvrdá, aby dokázala zajistit i vnitřní kvalitu vejce.

Farmu má na starosti Zdeněk Sedláček, který na jižní Moravě vyrostl. Ví, kdy je slepice nejlepší pustit do výběhu, které krmení jim nejvíc chutná a kam zanášejí vajíčka. Každý den se stará o to, aby se slepice cítily na farmě spokojeně a nic jim nescházelo. Kromě drůbeže rozumí Zdeněk také vinaření a vinohradnictví. Není divu – obor vinohradnictví a vinařství vystudoval na Mendelově univerzitě v Brně a víno je pro něj srdeční záležitostí. Proto má v Kolby vedle farmy na starosti i péči o vinohrady.

Zaujala vás filozofie značky Z_louky?

Zaujala vás filozofie značky Z_louky a chtěli byste podobným stylem chovat slepice na své farmě? Ozvěte se nám. Zajistíme vám mobilní kurníky a certifikované krmivo, prozradíme vám know-how a pomůžeme s odbytem. Od vás za to budeme požadovat vhodnou lokalitu na umístění mobilních kurníků a péči o nosnice, na které značka stojí.